Aktualno V Kanadi težijo k poenotenju standardov za igrala
Sreda, 26 Februar

V Kanadi težijo k poenotenju standardov za igrala

  • PDF

V Kanadi se na igriščih vsako leto poškoduje več kot 28.000 otrok, stopnja hospitaliziranih otrok pa je med leti 2007 in 2012 porasla za 8 %.

Igrišča sicer redno nadgrajujejo in so zato tudi varnejša, vendar strokovnjaki opozarjajo, da primanjkuje obveznih standardov in da jih je potrebno poenotiti. Po mnenju direktorice travmatološkega oddelka na otroški kliniki v Monteralu, Debbie Friedman, se otroci ne bi smeli igrati na igralu, ki ne ustreza standardom in ni redno vzdrževano, saj sicer obstaja potencialna možnost da pride do resne poškodbe uporabnika. » Telesna dejavnost na prostem je izredno pomembna za motoričen in psihološki razvoj otroka, čeprav na igrišču obstajajo tveganja za otroke« je še dejala Friedmanova. Poškodbe se med sabo zelo razlikujejo – modrice., zlomi, zvini ter tudi pretresi možganov in poškodbe glave ter hrbtenjače.

»Večina otrok (90 %), ki se poškoduje na igrišču, ni hospitalizirana. Tisti, ki pa so sprejeti v bolnišnico, potrebujejo včasih operativen poseg, vsekakor pa veliko rehabilitacije,« dodaja.

Pamela Fusseli iz Nacionalne organizacije za preprečevanje poškodb je mnenja, da naj se otroci izogibajo igriščem s trdimi podlagami ter uporabljajo igrišča z mehkimi podlagami. »Najpogostejše poškodbe so zlomi zaradi padcev. Ob padcu pa lahko pride tudi poškodbe glave.«

Kanadske študije kažejo, da je na igralnih površinah, ki ustrezajo standardom in so redno ter ustrezno vzdrževana, večja varnost in manj poškodb. Menijo, da bi se s trenutno veljavnim standardom in glede na njega ureditvijo igrišč dalo poškodbe zmanjšti za 49%.

Vir: Kanadski inštitut za zdravstvene informacije

Vir: Kanadski inštitut za zdravstvene informacije

Povzeto po CBC, (17. 9. 2013)